Salut totes

T’agradaria construir la teva pròpia caixa d’eines i anar-la omplint de recursos personals?

Repte rere repte transcorre la vida. A vegades per camins més planers, d’altres amb dificultats. Diuen que allà on hi ha el problema també hi ha la solució i també que en la situació que es presenta hi ha l’energia necessària per poder-la travessar, tot i que aquestes afirmacions poden ser més fàcils de dir que de convertir en realitat en moltes ocasions.

La natura ens posa diversos exemples dels recursos que conté, com ara la metamorfosi d’aquella eruga que gràcies a la construcció de la crisàlide acaba convertint-se en  papallona.  Em pregunto si algú pot imaginar-se,  ni que sigui per un moment, la possibilitat en un món de ficció en el qual algun altre ésser li expliqués a l’eruga que és capaç de fer aquesta transformació. Seguint en aquesta escena imaginària potser podria ser curiós descobrir si l’eruga seria capaç de comprendre el procés i creure’s capaç de superar-lo o bé al prendre’n consciència començaria a dubtar-ne.

En l’ésser humà es despleguen alguns recursos i processos per a ells mateixos, per la dotació que porta la natura codificada en ella mateixa, sense que li haguem  de donar instruccions de com fer-ho ni preme cap interruptor perque es posin en marxa, com ara el mateix fet de respiar o bé la coordinació de les cèl·lules, teixits i òrgans que fan funcionar el nostre cos, més enllà de si estem desperts o adormits.

Hi ha aprenentatges en els que hi intervé la nostra part conscient i es produeixen a base de repetició, d’esforç i de constància i els podem anar ampliant, dins d’un marge d’acord amb les lleis de la natura, i en els quals hi intervenen també processos psicològics que ens condicionen en més o menys mesura depenent de diferents factors relacionats amb les nostres vivències i la nostra percepció de la realitat.

A les persones, en situacions que se’ns fan feixugues i dures, no sempre ens és fàcil connectar amb l’essència de la nostra natura i els nostres recursos interiors, sobretot perquè a vegades no som prou conscients de fins a on poden arribar les nostres capacitats o tal vegada no hi creguem prou. En diferents circumstàncies pot ser que no ens sigui fàcil veure les alternatives de possibles solucions amb claredat. En d’altres ocasions potser el que ens costi sigui acceptar la situació tal i com és quan no hi trobem alternativa. Pot passar també que la persona no senti la força suficient per entomar-la o no trobi les eines per superar-les de la forma més amable possible.

Davant de les diverses dificultats que pot presentar la vida pot ser interessant tenir en compte que és possible conèixer diferents estratègies i eines que ens poden permetre empoderar-nos davant de les vivències que ens poden resultar doloroses per tal que aquest dolor no es converteixi en un patiment difícil de suportar.

Per aquest motiu considero important, des de la meva Consulta de Psicologia, plantejar les sessions des d’aquesta vessant constructiva en la que la persona pugui anar descobrint i connectant amb els seus propis recursos personals a l’hora de transitar moments difícils o bé prevenir i preparar-se per a altres circumstàncies vitals que li puguin plantejar nous reptes.

La meva proposta de les sessions inclou una part pràctica sempre que es consideri necessari per tal que la persona pugui anar experimentant diferents eines i els seus efectes dins de la sessions i també en el seu dia a dia. D’aquesta manera pot anar construint la seva pròpia caixa d’eines de superació i creixement personal amb tècniques que es puguin adaptar a cada situació concreta.

Per a més informació podeu consultar:  https://merceclosmuntsant.blog/metodologia/

Consulta de Psicologia Mercè Clos Muntsant

 

merceclosmuntsant@gmail.com

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad