Salut totes

Com la calor de l’estiu afecta la teva salut i com protegir-te

L’estiu ja és aquí i, amb ell, els dies llargs, el sol brillant i, és clar, la calor. Tot i que tots gaudim de passar temps a l’aire lliure i de les activitats que no podem fer en altres èpoques de l’any, també hem de tenir en compte que la calor extrema pot comportar alguns riscos per a la nostra salut física i emocional. Aquí t’expliquem quins són aquests riscos i què pots fer per cuidar-te.

Amb la calor, suem més i perdem líquids que necessitem reposar. Si no ho fem, ens podem deshidratar. Els símptomes de la deshidratació inclouen tenir molta set, tenir la boca seca, orinar poc i amb un color fosc, i sentir-se molt cansat. Per prevenir-ho, és important beure molta aigua, almenys vuit gots al dia, però si estàs fent exercici o passant molt de temps al sol, en necessitaràs més. A més, és millor evitar begudes amb cafeïna i alcohol, ja que poden fer que et deshidratis més ràpidament. Menjar fruites i verdures com la síndria i el cogombre, que tenen molta aigua, també ajuda a mantenir-se hidratat.

Un altre risc de la calor és el cop de calor, que es produeix quan el teu cos s’escalfa massa i no es pot refredar sol. Els símptomes són pell molt calenta i seca, marejos, confusió i, en casos greus, desmai. Per evitar-ho, intenta no estar al sol entre les 10 del matí i les 4 de la tarda, que és quan fa més calor. Busca ombra i descansa, vesteix-te amb roba lleugera de colors clars i teixits lleugers que permetin que la teva pell respiri, i mantén-te fresc utilitzant ventiladors, fent dutxes fredes i posant draps humits a la pell.

La insolació, una cremada a la pell per estar massa temps sota el sol, també és un perill. Això pot causar enrogiment, dolor i, amb el temps, danyar permanentment la pell. Per protegir-te, fes servir sempre protector solar amb un FPS d’almenys 30 i torna a aplicar-lo cada dues hores o després de nedar. Protegeix-te la cara i els ulls del sol directe amb barrets i ulleres de sol, i intenta estar a l’ombra durant les hores més caloroses del dia.

La calor pot fer que la qualitat de l’aire sigui pitjor, cosa que pot empitjorar problemes respiratoris com l’asma. Per evitar-ho, mantén la teva casa fresca i neta utilitzant aire condicionat si pots, i assegura’t que l’aire estigui net. A més, evita fer exercici intens a l’aire lliure, especialment durant les hores més caloroses del dia.

La calor també pot afectar la teva salut emocional. Pot fer que et sentis més irritable i esgotat emocionalment. La incomoditat física pot afectar el teu estat d’ànim i augmentar el teu nivell d’estrès. Per gestionar-ho, mantén una rutina amb horaris regulars per a les teves activitats i descansos, i troba maneres de relaxar-te, com llegir un llibre, escoltar la teva música preferida o meditar. A més, la calor pot fer que prefereixis quedar-te a casa en lloc de sortir i socialitzar, cosa que pot portar-te a sentir-te sol. Per evitar l’aïllament social, organitza reunions fresques convidant els teus amics a casa teva on estigui fresc per passar l’estona, i participa en activitats comunitàries, moltes comunitats organitzen esdeveniments en llocs amb aire condicionat durant l’estiu.

La calor també pot dificultar que dormis bé a la nit. Per millorar el teu son, ajusta la temperatura del teu dormitori utilitzant ventiladors o aire condicionat per mantenir una temperatura agradable, i estableix una rutina per dormir, intentant anar a dormir i despertar-te a la mateixa hora cada dia.

A més d’aquestes precaucions, hi ha alguns consells addicionals per gaudir de l’estiu sense problemes. Hidrata’t abans de tenir set, ja que la set és un senyal que ja estàs començant a deshidratar-te. Menja lleuger, optant per menjars frescos com amanides i fruites, en lloc de menjars pesats que poden fer que et sentis més acalorat. Planifica les teves activitats físiques d’hora al matí o al capvespre, quan les temperatures són més baixes. I, sobretot, escolta el teu cos. Si et sents marejat, cansat o molt acalorat, fes una pausa i busca un lloc fresc per recuperar-te.

L’estiu és una època meravellosa per gaudir de l’aire lliure, però és important ser conscients dels riscos que la calor pot comportar per a la nostra salut física i emocional. Amb aquests consells, pots assegurar-te de mantenir-te hidratat, fresc i de bon humor durant tota la temporada. Així que, prepara’t per gaudir de l’estiu de manera segura! Beu molta aigua, protegeix-te del sol i no oblidis fer pauses per mantenir el teu benestar. Bon estiu!

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad