Salut totes

Vols experimentar la força de la teràpia de so?

Començant amb el batec del cor de la nostra mare i acabant amb el xiuxiueig de l’últim alè, estem immersos en un oceà de sons al llarg de la nostra vida. L’oïda és el primer dels sentits que es desenvolupa, a les 16 setmanes de gestació (inclús alguns estudis apunten que podria ser a la dotzena setmana).

Alguna vegada t’has preguntat fins a quin punt el so pot modificar el teu estat emocional? Pot semblar obvi que la música rítmica anima, que cantar mantres pot tranquil·litzar, que el soroll dels veïns et pot molestar o que cridar quan et fas mal ajuda a alleujar el dolor. Però podem dir que el so ens pot ajudar a millorar el nostre benestar i la nostra salut i parlar, aleshores, de teràpia del so? Anem a veure-ho.

Les primeres referències de l’ús del so a la sanació les trobem fa 40.000 anys en les pintures rupestres dels aborígens d’Austràlia, que feien servir el Didgeridoo com una eina per curar malalties. Però és a l’antiga Grècia on trobem un dels primers terapeutes de so. Potser et sorprèn el seu nom: Pitàgores. Aquest filòsof i matemàtic grec va introduir la idea que la música pot ser curativa. La veia com a una eina per poder comprendre l’univers i per millorar la qualitat
de vida de les persones. Creava certes melodies per alleujar el dolor i restaurar l’harmonia tant del cos com de la ment.

Avui en dia cada vegada hi ha més estudis que estan comprovant els efectes beneficiosos del so per a la salut. Per exemple, Danial J. Levitin va publicar una anàlisi de 400 estudis a la revista Trends in Cognitive Sciences en el que va concloure que la música millora la funció del sistema immunitari del cos.

El reconegut terapeuta de so Jorathan Goldman comenta al seu llibre “Els 7 secrets dels sons sanadors” que el so té la capacitat d’arribar a la nostra estructura cel·lular i reordenar les nostres molècules. Per aquesta raó el so adequat pot arribar a millorar el nostre estat de salut, reduint la percepció del dolor, inclús el dolor crònic, i accelerant la recuperació als processos postoperatoris. D’aquesta manera la teràpia de so es converteix en un complement perfecte
i aliat per als tractaments. En aquest context és molt interessant la feina feta per Vikrampal en un estudi sobre la teràpia de so en el postoperatori del càncer de mama segons el qual els beneficis poden arribar a ser, segons cada persona, la reducció del dolor, la millora de la cicatrització, la disminució de l’ansietat i la recuperació de la libido.

En els temps en què l’estrès i l’ansietat s’han convertit en malalties comunes de la nostra societat, el gran potencial de la teràpia de so resideix, sobretot, en la capacitat que tenen la vibració del gong o els bols tibetans de produir una profunda relaxació. Les persones que escolten aquests instruments mostren una respiració i un ritme cardíac més lents.

La freqüència de les seves ones cerebrals es veu transformada per la vibració i les freqüències del so, portant-les a un estat de pau profunda i tranquil·litat. En el marc de la teràpia de so a aquest fenomen se’l coneix com a Principi de Ressonància Holística i afirma que una vibració harmònica i saludable modifica la vibració alterada i dèbil. L’estat a què arriben les persones és similar a la meditació, però en aquest cas no es necessita tenir cap experiència en meditar.

Alfred Tomatis afirma que el so és el nutrient per al cervell i el sistema nerviós. Això ho confirma la infermera especialitzada en rehabilitació Judith Hitt, que diu que el so sembla ser una via molt potent i directa per “tocar “el cervell i els nervis. Per alguna raó el vell proverbi diu que la música amansa les feres.

Podem definir la malaltia com a una disharmonia a nivell físic, mental o emocional i la teràpia de so es basa a aconseguir que l’organisme i les emocions tornin al seu equilibri mitjançant el so i la seva vibració, que ajuda a reparar aquests desequilibris.

Amb tot això, com a terapeuta de so crec que sí, que el so pot sanar.
I a tu, què et sembla? Vols experimentar la força de la teràpia de so?
Autora: Dorota Grzgorzewska, terapeuta de so

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad