Salut totes

ENS POSEM AL DIA!

Contacta amb nosaltres. Clicka aquí

 

 

Aquest mes de novembre he anat a les Jornades de Fisioteràpia Musculoesquelètica per mantenir-me actualitzada i al dia dels darrers estudis. Vam poder escoltar a companys parlant de grans temes amb idees que potser surten dels nostres esquemes.

Per això, he pensat a apropar-vos i deixar-vos algunes de les últimes actualitzacions i tips que es van tractar en la recuperació de lesions i el dolor:

● Tenir en compte els factors psicosocials, les expectatives, la comunicació i els hàbits de cada individu.

● Els factors físics (mobilitat, força, resistència, etc) són importants, però no han demostrat que siguin criteris de predicció o condicionants per la millora de la patologia. S’ha de tenir en compte també la part biològica social i psicològica del pacient. El dolor i la discapacitat alta estan associats a nivells alts d’ansietat/depressió, por al moviment, somatitzacions i catastrofisme. El dolor i la discapacitat baixa associats a nivells alts d’autoeficiència, de resiliència i expectatives de bona recuperació.

● Les paraules són el medicament més potent per l’home. Utilitzar l’educació i la informació perquè cada individu pugui escollir i decidir sobre el seu tractament.

● Els tractaments han d’estar centrats i individualitzats en cada persona, s’ha de fer una valoració global en tots els àmbits de la vida, la progressió es valora a través de mesurar els resultats, sempre ha d’haver-hi activitat i exercici físic.

● Les proves d’imatge per si soles no han de portar a prendre decisions terapèutiques, sempre s’han d’acompanyar d’una bona anamnesi, valoració i història clínica.

● L’exercici és important, però s’ha d’acompanyar i guiar al pacient.

● S’han de valorar els criteris de progressió per canviar de fase i tornar a l’activitat esportiva. No valorar la lesió en funció del temps.

● La mobilització activa ha de començar immediatament. Les fèrules d’immobilització no milloren la condició física, provoquen atròfia i afecten els resultats a llarg plaç.

● Els resultats són òptims quan els exercicis es realitzen diàriament durant 6 o més setmanes.

● Les articulacions del cos s’agrupen en dos, les que aporten mobilitat i les que estabilitzen, s’ha de treballar cadascuna d’ella segons la seva funció.

● Important treballar exercicis funcionals i globals.

● El més important per una bona recuperació és la progressió de la càrrega i l’execució correcta del moviment, posant atenció (ment) i mantenint una bona alineació articular.

● La implicació d’una àrea distant a la lesió que no era patològica, pot ser dolorosa per la compensació del teixit.

● No existeix la postura ideal ni la postura dolenta.
● No hi ha evidència que una postura mantinguda, per ella sola, causi dolor, s’han de tenir en compte els múltiples factors que influeixen en l’individu. No hi ha correlació entre alineació i aparició de símptomes.

● Les estructures vives s’adapten i augmenten el seu gruix en funció de les càrregues que reben.

● La postura s’adapta a l’estrès, tant físic com mental.

● El dolor produeix moviments més lents i de menys amplitud.

● S’ha d’estimular la variació de postures, el moviment i un estil de vida actiu.

● Els factors biomecànics i posturals sembla que tenen un impacte menor de què hem pensat fins ara.

● Els factors de risc més importants en el dolor són: l’edat, el nivell d’activitat física, la qualitat del son, l’estat psicoemocional (depressió, ansietat, estrès i preocupacions) i el sexe femení.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad