Salut totes

Els aliments – Les fruites seques

Els aliments són productes naturals o elaborats, formats per elements anomenats nutrients, com ara proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, minerals i aigua, entre altres compostos, i necessaris per al bon funcionament de l’organisme.

Una alimentació saludable, com per exemple la dieta mediterrània, inclou aliments nutritius, especialment els d’origen vegetal, com ara les hortalisses, les fruites, els llegums, les fruites seques, els cereals i derivats com el pa, la pasta i l’arròs integrals, i l’oli d’oliva verge. El consum d’aquests aliments, a més de proporcionar nutrients, pot contribuir a millorar la salut i a reduir el risc de patir algunes malalties.

D’altra banda, alguns aliments o patrons alimentaris poden tenir efectes perjudicials per a la salut i convé, per tant, evitar-los o consumir-los com menys millor. Es tracta d’aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos malsans, com la brioixeria, les begudes ensucrades, els snacks salats, les postres làcties ensucrades, els embotits i altres carns processades, etc.

Així, conèixer tant les propietats i el valor nutricional dels aliments com les característiques relacionades amb la seva producció i distribució, és un aspecte importat a l’hora d’integrar l’alimentació saludable en la nostra vida quotidiana.

Les fruites seques

Les fruites seques són les nous, les avellanes, les ametlles, els pistatxos, els pinyons, els anacards, etc. No s’han de confondre amb les fruites dessecades i deshidratades, com ara les panses, les orellanes, les figues seques o les prunes seques, que són fruites fresques en què el contingut d’aigua s’ha reduït per diferents processos.

Es tracta d’un tipus d’aliment molt saludable pel seu contingut nutricional: ric en fibra, greixos beneficiosos, proteïnes, vitamines, minerals i substàncies fitoquímiques protectores. De fet, la seva ingesta ajuda a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i respiratòries, alguns tipus de càncer i diabetis.

Convé menjar-les crues o lleugerament torrades, i millor evitar-ne les fregides, perquè en el procés s’utilitzen olis poc recomanables, i a més, s’hi afegeix molta sal.

www.gencat.cat

Visita el comerç de proximitat.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad