Salut totes

FISIOTERÀPIA i BEBÈS.

Fa pocs dies he sigut mare, i com a tots, això ens genera un munt de canvis i novetats al nostre voltant en els que ens hem d’adaptar i aprendre cada dia.

I encara que la maternitat passi per davant de tot, la fisioteràpia està present en el dia a dia, en la nostra manera de fer i de pensar. Llavors te’n recordes de tot el

que has après durant la carrera, en postgraus, màsters i formacions, de la fisioteràpia aplicada als nadons, d’algun cas que has pogut tractar, i intentes ara aplicar-ho en la teva petita, per ajudar-la a estar millor en aquest nou món,
per seguir aprenent, transmetent amb les mans i ajudant als que ho puguin necessitar.

Dins la fisioteràpia existeix l’especialitat en Pediatria, professionals formats exclusivament per tractar els bebès i nens/es amb les seves patologies específiques, però com a fisioterapeutes podem aplicar

diverses tècniques per millorar l’estat general del nounat sa.

Què passa durant el naixement?

El naixement és un moment traumàtic de gran esforç i amb importants canvis tant per la mare com pel nadó. Els cossos s’han d’adaptar perquè el nadó pugui anar encaixant-se a la pelvis de la mare per finalment arribar al canal del part i sortir a l’exterior. Per arribar en aquest moment de culminació els ossos del crani del bebè s’han de superposar, tancar-se uns per sobre dels altres per tenir espai
per passar. Per això el crani en néixer no està fusionat i deixa espai entre els diferents ossos que es van tancant durant els primers mesos de vida.

A més, els pulmons reben aire per primera vegada, iniciant la respiració. El sistema digestiu, encara immadur, comença a funcionar, activant també el sistema excretor.

Tot el petit cos es prepara per a un nou medi extern que impliquen importants canvis en el medi intern que s’acabaran de consolidar durant els primers mesos i anys de vida.

Com pot ajudar la fisioteràpia al nounat?

A través de la fisioteràpia es pot ajudar a equilibrar i regular tots aquests canvis que el nounat va patint, tant els que apareixen de forma habitual, com aquelles alteracions freqüents que es consideren normals, però que causen molèsties en els nens/es i podrien millorar-se amb algún tractament.

Quines alteracions podem trobar?

Els problemes que més freqüentment pateixen la majoria de nadons són els còlics del lactant, reflux o estrenyiment a causa del seu sistema digestiu immadur i el dèficit de tancament del hiat esofàgic per on es comunica la cavitat toràcica amb l’abdominal a través del diafragma. Deformitats cranials i plagiocefàlies per malposicions fetals o ús d’instrumentalització durant el part.

En etapes més avançades de creixement poden aparèixer malformacions en les extremitats, desequilibris articulars o escoliosi.

 

Quines tècniques s’apliquen en els nounats?

Amb els nounats i nens/es en general, s’utilitzen tècniques suaus i poc invasives. Tècniques com la teràpia craneo-sacral o tècniques fascials podem aconseguir mobilitzar des dels plans més profunds del cos fins als més superficials, regulant, mobilitzant i estimulant tots els teixits. Podem influir en la posició i mobilitat dels ossos del crani que han quedat mal posicionats o amb la mobilitat restringida,
activen el líquid cefalorraquidi que irriga tot el sistema nerviós central, des del cervell fins a la medul·la, estimulem el sistema vegetatiu encarregat de múltiples funcions metabòliques, nervioses i hormonals.

Amb tècniques viscerals ajudem a millorar la motilitat i funcionalitat del sistema digestiu i respiratori, millorant els problemes que aquests puguin generar.

Amb mobilitzacions suaus millorem la flexibilitat i funcionalitat d’articulacions i músculs.

Si vols saber més de com us podem ajudar a tu i el teu nadó, contacta’ns!

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad