Salut totes

DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA.

 

El 8 de setembre es celebra el Dia Mundial de la Fisioteràpia, i aquest any, ha estat enfocat en el Long Covid o Covid Persistent.

Sabeu del que es tracta?

La COVID persistent s’ha definit de manera preliminar com la presència de signes i símptomes que es desenvolupen durant o després d’una infecció compatibles amb la COVID-19 i que continuen durant 12 setmanes o més.

Normalment, es parla de COVID-19 aguda quan els símptomes persisteixen fins a 4 setmanes i de COVID-19 subaguda quan ho fan de 4 a 12 setmanes.

Com n’és de comuna la COVID persistent?

En 1 de cada 10 casos els símptomes perduren 12 setmanes o més. La COVID persistent afecta pacients que han estat hospitalitzats amb COVID-19 aguda i aquells que s’han recuperat a casa.

Els afectats que han patit COVID-19 lleu o greu poden continuar presentant símptomes de manera prolongada o desenvolupar COVID persistent. Molts dels pacients amb la malaltia, prèviament gaudien de bona salut i d’un bon estat de forma. Els nens tenen símptomes de COVID persistent semblants als dels adults i aproximadament amb la mateixa freqüència.

Què és la COVID persistent?

Encara no s’ha arribat a cap consens a nivell internacional per tal de definir els casos de COVID persistent. Malgrat això, hi ha cada cop més evidència que la COVID persistent és comuna i debilitant. S’ha intentat caracteritzar la COVID persistent com a malaltia prolongada amb una afectació multisistèmica i una discapacitat significativa.

 

Quins símptomes causa?

La COVID persistent és una malaltia multisistèmica. Hi ha més de 200 símptomes registrats que es donen en combinacions variables i que poden fluctuar amb patrons de brots i remissions predictibles i impredictibles.

 

Símptomes més comuns després de 6 mesos: fatiga extrema, exacerbació dels símptomes postexercici (ESPE), problemes de memòria i concentració (boira mental)

Altres símptomes comuns: dificultat per respirar, dolor o opressió toràcica, dificultat per dormir (insomni), palpitacions, mareig, dolor muscular, dolor articular, depressió i ansietat, acúfens, mal d’oïda nàusees, diarrea, mal de panxa, pèrdua de gana, febre alta, tos, mal de cap, mal de gola, canvis en el sentit olfactiu i del gust, erupcions cutànies.

Rehabilitació i Covid.

La rehabilitació segura i eficient és una part fonamental de la recuperació, ajustant-se a cada pacient, tenint en compte els seus símptomes, objectius i preferències. La rehabilitació dels pacients que es recuperen de la COVID-19 és diferent per a cada un d’ells.

La prescripció d’exercici s’ha de fer amb cura per tal de minimitzar el risc i assegurar-nos que els programes d’exercici siguin efectius i no empitjorin els símptomes. La rehabilitació ha d’anar encaminada a prevenir la dessaturació d’oxigen a l’hora de fer exercici.

La fisioteràpia respiratòria pot ajudar quan hi ha signes d’hiperventilació i trastorns dels patrons respiratoris. No es recomana la teràpia d’exercici gradual, especialment quan hi ha exacerbació dels símptomes postexercici, dificultat per respirar, dolor toràcic, palpitacions, fatiga, sensació de desmai o desmais, mareig, baixa saturació d’oxigen.

L’Organització Mundial de la Salut recomana que la rehabilitació de la COVID persistent inclogui educar el pacient sobre com tornar a les seves activitats diàries de manera conservadora, a un ritme apropiat que sigui segur i adequat als nivells d’energia dins dels límits dels símptomes existents, i que l’exercici físic no arribi al punt de fatiga o d’empitjorament dels símptomes.

 

Per tal de cobrir les necessitats de manera òptima, el fisioterapeuta treballarà juntament amb altres professionals de la salut a l’hora de fer-vos la valoració i dissenyar el vostre programa de rehabilitació. Pot ser necessari realitzar diverses proves per tal d’entendre i trobar la causa de símptomes.

 

Exercicis Respiratoris.

Els exercicis respiratoris poden ajudar els vostres pulmons a recuperar-se després de la COVID-19.

A banda d’ajudar-vos a tractar la sensació d’angoixa i estrès, els exercicis respiratoris us poden ajudar a restaurar la funció del diafragma i augmentar la capacitat pulmonar. La respiració hauria de ser sense esforç i tranquil·la.

Com realitzar-los?

Pots realitzar-los estirat boca amunt, estirat bocaterrossa, assegut o dempeus.

  • Poseu les mans a la part de dalt o als costats de la panxa.
  • Tingueu la boca tancada durant tot l’exercici.
  • Respireu suaument pel nas i noteu com la panxa s’infla/s’expandeix.
  • No cal que respireu al màxim de les vostres possibilitats – reserveu això per a l’activitat.
  • A l’hora d’exhalar, deixeu anar l’aire dels pulmons suaument; no cal que el traieu de cop o de manera forçada. Noteu com allibereu tensions quan exhaleu.
  • Repetiu durant un minut.

 

Infografies a www.world.physio/wptday__

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad