Salut totes

PATEIXES ESTRÈS?

 

L’estrès és una resposta fisiològica i necessària del nostre organisme enfront una situació de perill que ha permès la supervivència durant milions d’anys.

L’estrès agut proporciona una resposta de lluita o fugida, ràpida i de curta durada (30-50min), que proporciona al cos les eines necessàries per fer front al perill i sobreviure. Quan l’amenaça desapareix, l’estrès s’acaba i el cos torna a la calma.

El cortisol és l’hormona encarregada de modular la resposta enfront la situació d’estrès, un glucocorticoide produït a les glàndules suprarenals. Quan apareix la situació d’estrès el cortisol és alliberat augmentant els nivells en sang per activar els mecanismes de defensa del cos. Quan el perill cesa els nivells de cortisol disminueixen.

 Llavors, per què ens perjudica tant l’estrès?

El problema apareix quan l’estrès es cronifica, s’allarga i es manté en el temps, deixant de ser una resposta ràpida i de curta durada, provocant importants repercussions pel nostre organisme.

En la societat actual patim estrès mantingut per múltiples causes que no hem après a gestionar adequadament; família, feina, diners, parella…i el nostre cos no sap diferenciar si ens estan perseguint i estem en perill o hem d’acabar la feina urgent!

Els nivelsl de cortisol s’eleven i es mantenen alts períodes llargs de temps o de manera constant.

 És com si un lleó ens estiguès perseguint tota la vida!

 Conseqüències de l’estrès crònic i el cortisol alt:

  • Augment de la pressió arterial
  • Dificultats per perdre pes: augmenta la glucosa en sang sense cremar grassa.
  • Pèrdua de massa muscular: estalvi d’energia i no es prioritza la creació de múscul.
  • Problemes metabòlics: augment d’insulina i glucosa a sang, provocant diabetis, hipertensió..
  • Problemes digestius: el sistema digestiu s’enlenteix ja que la seva activació va associada a un estat de calma (sist nerviós parasimpàtic inactiu)

 Què passa si aquest estat d’estrès crònic es manté períodes llargs de temps?

La glàndula adrenal encarregada de secretar i alliberar el cortisol a la sang per produir la resposta a la situació d’estrès, es fatiga, deixa de produir cortisol i els nivells a l’organisme disminueixen alterant els processos fisiològics on el cortisol actua de manera normal.

  • Augmenta l’exposició a infeccions i al·lèrgies.
  • S’inhibeix l’eix reproductiu i tiroides, causant alteracions de fertilitat, menstruals, híper o hipotiroïdisme.
  • Alteracions del son. Per una bona funcionalitat de la melatonina és necessari que el cortisol estigui alt al matí i baix a la tarda.
  • Cansament, apatia.

 

Com puc millorar l’estrès?

És important primerament detectar les causes que estan produint aquest estrès i enfocar-ho de manera global perquè el nostre cos estigui en un estat òptim per afrontar-ho.

Millorar els hàbits de descans i son, alimentació, relacions afectives, emocions disminuir les preocupacions, realitzar exercici físic i treballar la ment a través de la relaxació o la meditació.

Buscar ajuda professional per afrontar aquells punts que et sobrepassen o no aconsegueixes resoldre per tu mateix/a, tenir un altre perspectiva i punt de vista pot ser de gran ajuda.

 

A ésser Fisioteràpia et podem ajudar a través de la Neuromodulació No Invasiva. Un conjunt de microcorrents que circulen per tot l’organisme regulant les glàndules del cos, una d’elles la suprarenal encarregades d’alliberar el cortisol, o la pineal, secretora de melatonina.

 També a través de la teràpia craneosacral activem el sistema vegetatiu portant al cos a un estat de calma i relaxació. I amb l’exercici terapèutic ajudes a regular els nivells de glucosa, focalitzar l’atenció en el cos i desconnectar la ment per uns instants.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad