Salut totes

DIA MUNDIAL DE LA SALUT.

Aquest 7 d’abril se celebra el dia Mundial de la Salut, i aquest any, potser, més important que mai, a causa del context de crisis sanitària produïda per la Covid-19 en el que ens trobem.

Sembla que durant la pandèmia tothom ha estat conscient del paper important i vital que representa la Salut en les nostres vides, però quan sembla que millora la situació, se’ns oblida cuidar-nos i la feina feta de tot el personal sanitari que està lluitant dia a dia.
Sempre tendim a pensar en els metges/ses i infermer/es, però hi ha molts més sanitaris presents i encarregats de la nostra Salut.

I els Fisioterapeutes en som un d’ells! Sempre presents, però a segona fila.
Normalment se’ns relaciona amb l’esport, traumatologia i consultes privades, pensant que la nostra feina es basa a fer “massatges” i posar “maquinetes”, però va molt més enllà!
La fisioteràpia és una professió sanitària, i els fisioterapeutes formem part de l’equip sanitari present en hospitals i centres d’atenció sanitària, però per desgràcia amb una mínima presència.
El paper de la fisioteràpia en la Sanitat Pública i en l’àmbit hospitalari és de vital importància i rellevant per recuperar la salut de molts pacients, però són molt pocs els professionals que s’hi dediquen i les places ofertes.
En el moment actual ha sortit a la llum la presència del físio a l’UCI, però saps tot el que pot fer un fisioterapeuta?
– A les UCIS s’encarreguen de mantenir la mobilitat, evitar la pèrdua severa de massa muscular i mantenir la capacitat cardiorespiratòria.
– Després de períodes d’enllitament prolongat i monitorització, ajuden a recuperar la funcionalitat i autonomia, per tornar a posar-se de peu, caminar, o simplement fer les tasques quotidianes com rentar-se o vestir-se, tan mancades en aquests processos.
– En patologies respiratòries agudes, com en el cas de la Covid, tant a UCI com a planta, ajuden a millorar la capacitat respiratòria, mobilitzar i eliminar secrecions i recuperar la funció pulmonar.
– Intervenen en la recuperació cardiorespiratòria de múltiples patologies, millorant la fatiga, la força muscular i la capacitat d’esforç.
– En qualsevol procés postquirúrgic ja sigui traumatològic o no.
– En patologies neurològiques agudes com ictus o lesions medul·lars. O cròniques com ELA, esclerosi múltiple, paràlisi cerebral…
– També en pediatria, geriatria entre d’altres.

El lema de l’OMS per aquest any és: Construir un mundo más justo y saludable”

Des de la fisioteràpia ja fa temps que demanem més presència de professionals en l’àmbit públic, tant en hospitals com centres d’atenció primària, per poder atendre degudament als pacients que ho necessiten, escurçar els temps de recuperació, escurçar el temps a l’UCI i disminuir la despesa farmacològica i en realització de proves.
Perquè és important fer-nos visibles en tot els àmbits i reconèixe’ns com el que som, professionals sanitaris també presents a primera fila.

La fisioteràpia és salut!

I per descomptat, no hem d’oblidar que els principals responsables de la nostra salut som nosaltres mateixos! Amb els nostres hàbits diaris d’alimentació, exercici, descans i salut mental.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad