Salut totes

COM COMBATRE EL DOLOR DEL DIA A DIA

Contacta amb nosaltres. Clicka aquí

 

 

El 17 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial del Dolor.

Tothom en algun moment de la vida pateix dolor.

El dolor es defineix com una experiència sensorial i emocional desagradable relacionada amb un dany real o potencial en els teixits del cos. És un senyal d’alarma que informa d’alguna cosa no funciona bé. És dirigit pel nostre Sistema Nerviós Central (SNC) i és subjectiu, depèn de cada individu, de les seves experiències passades, de l’entorn, el context, la cultura, entre altres.

El dolor ens indica que alguna cosa en el nostre cos no funciona bé.

Quan s’activa la resposta dolorosa es produeixen múltiples canvis en tot l’organisme. S’alliberen substàncies químiques que regulen i modulen el dolor, apareix inflamació, pèrdua de funcionalitat, estem més irritables, agressius o depressius, canvia la nostra expressió, estrenyem la boca, tensem la cara, apareixen postures antiàlgiques, canvis que adoptem de forma inconscient per disminuir el dolor, amb pèrdua de mobilitat, rigidesa articular i augment del to muscular a la zona.

Amb l’estil de vida actual el nostre cos està constantment alterat i en estat d’alerta per l’estrès, preocupacions, sedentarisme… creant múltiples estímuls nocius que són gestionats com amenaces i activen les respostes doloroses.

Un 20% de la població mundial pateix dolor crònic, un dolor que no s’atura, persisteix en el temps i moltes vegades no se sap per què apareix.

En el nostre dia a dia apareixen molèsties i dolors, que poden ser passatgers o perdurar per dies, inclús setmanes.

Alguns consells per ajudar-vos a millorar aquests petits dolors rutinaris abans que es converteixin en grans dolències:

1. Evita postures mantingudes de llarga durada. Si passes moltes hores davant de l’ordinador o fent moviments repetitius, intenta parar cada hora per fer alguns estiraments, moure’t i canviar de posició.

  1. Evita el sedentarisme. Mou-te sovint. Si passes moltes hores assegut/da les teves articulacions estaranmés rígides, els músculs més tensos i escurçats i facilitaràs l’aparició de contractures.
  1. Controla la postura. Mantenir una bona postura fa que les càrregues estiguin més equilibrades i no hi hagi punts de pressió i sobrecàrrega. Busca sempre autoelongació(creix cap al sostre), manté els peus ben recolzats a terrai les espatlles obertes i relaxades.
  1. Hidratat bé. L’aigua és vital per mantenir els teixits hidratats, perquècirculin millor tots els fluids del cos i les cèl·lules funcionin correctament.
  1. Fes activitat física moderada mínima2 cops a la setmana. Els teixits estaran oxigenats i irrigats, els músculs més forts i les articulacions més mòbils i lliures. Podràs suportar més càrrega a la feina, els teus músculs tindran millor to i estaran més relaxats.
  1. Fes estiraments abans d’anar a dormir. Descansaràs millor i ajudaràs a fer queel teu cos es recuperi durant la nit. T’aixecaràs més relaxat/da, amb menys dolor i més actiu/va.
  1. Si tens dolor, posa’t escalfor. Pots utilitzar una estorao bosses de llavors.
    També Aprofita l’aigua calenta de la dutxa per relaxar la musculatura més tensa. Posa’t aigua calenta sobre les zones doloroses, busca que l’aigua surti amb pressió i fes-te un petit massatge. Pots aprofitar també per fer alguns estiraments. Si tens problemes circulatoris NO posisaigua calenta a les cames! Posa’t aigua freda per activar la circulació.
  1. Fes meditació o relaxació uns minuts al dia. No t’oblidis detreballar la ment i les emocions per regular el teu Sistema Nerviós i controlar el dolor. Un exercici senzill pot ser treballar la respiració conscient, fent respiracions profundes o respiracions abdominals.
  1. Fes-te automassatgeson tinguis molèsties. Pots fer servirpilotes de goma, foam roller o les teves mans per fer-te petits massatges a les zones doloroses. Fes passades circulars i pressiona els punts de dolor amb suavitat, ajudaràs a alliberar les tensions i relaxar els teixits. Ves amb cura i evita el dolor agut.
  1. Visita a un professional de forma habitual. Evita que el dolor s’instaur-hi, no esperis quesigui insuportablei limitant. Quan comencis a sentir molèsties que no marxen i persisteixen dia a dia, visita al teu fisioterapeuta. En fases inicials de dolor i com a prevenció, els tractaments de fisioteràpia són més efectius, la recuperació serà més ràpida i evitaràs mals majors.
Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad