Salut totes

DONES i FISIOTERÀPIA.

Commemorant el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, volia parlar-vos del paper de la dona en la fisioteràpia en tots els àmbits.

Una mica d’Història:
Durant la història són moltes les dones que han tingut un paper important en el desenvolupament de la fisioteràpia, ja des de finals del s. XIX, on dones infermeres van ser les primeres fisioterapeutes. A Anglaterra un grup d’infermeres van fundar The society of Trained Masseuses, precursores de l’actual associació anglesa de fisioteràpia. Mentre a Estats Units, el precursor de l’osteopatia A.T. Still, formava a la seva escola American School of Osteopathy on formava indiferentment a homes i dones.

Al s. XX, Elizabeth Kenny va revolucionar el tractament de la poliomielitis aplicant tècniques innovadores de mobilitzacions i rehabilitació muscular, fundant la seva pròpia escola l’any 1943. Alhora, Olive Frances Guthrie Smith, fisioterapeuta del St Mary’s Hospital de Londres, tractava durant la Primera Guerra Mundial, les lesions de múltiples soldats ferits.

A mitjans del s. XX s’institucionalitza la fisioteràpia a la majoria d’Europa, i comencen a aparèixer diferents metodologies amb una gran representació femenina, normalment amagades darrere el marit o altres metges, donant nom a tècniques que seguim utilitzant actualment: Mezieres, Vodder, Michael i Földi, Bobath, Maitland, Kabat. Ja a finals del s. XX, vàries dones han sobresortit a les seves parelles masculines, com la Dra. Travell, doctora de la Casa Blanca i divulgadora dels punts gatell i dolor miofascial de Travell Simons, o Ida Rolf precursora de la teràpia manual profunda sobre el teixit connectiu. I de la mateixa manera, en les últimes dècades, són moltes les dones que han seguit i segueixen sent innovadores i investigadores en el camp de la fisioteràpia. Actualment a España un 64% de fisioterapeutes són dones i a Europa un 70%. (Història de la fisioteràpia del ICOFCV)

Com ajuda la fisioteràpia a les dones:
Per altra banda, la fisioteràpia té un paper important durant tota la vida de les persones, i pot ser de gran ajuda en les diferents etapes de la dona, sent cada vegada més els centres i professionals especialitzats en la fisioteràpia per la dona.

● Ajuda a millorar el dolor menstrual i el dolor pelvià crònic.
● Acompanya durant l’embaràs millorant les molèsties causades pels canvis posturals i
fisiològics que apareixen, com tensions a la panxa o dolors lumbars, a malucs, ciatalgies.
● Realitza plans específics d’exercici terapèutic durant el prepart i postpart.
● Tracta les seqüeles del part com cicatrius i ajuda a recuperar l’estat del sòl pèlvic.
● Tracta diferents patologies específiques del sòl pèlvic com incontinències, prolapses,
vaginismes, endometriosis.
● Ajuda a l’adaptació dels canvis produïts durant la menopausa com mal de cap, insomni, sequedat, o cansament.

 

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad