Salut totes

LA RÀBIA

En edicions anteriors ja vam parlar de les emocions i us vaig comentar quines eren les estratègies per detectar-les.
Fem un petit recordatori:
– Identifica l’emoció que vius i verbalitza-la.
– No anul·lis l’emoció que vius. Connectat amb ella.
– Evita dir estic “malament” o ho faig “malament”.
– Quan experimentis ràbia, odi o còlera, mira de no envoltar-te de persones, ja que pot ser que et penedeixis del que diguis o facis.
– No confonguis el “penso” amb el “sento”. El sento està més relacionat amb l’emoció.
Dit això, i després de parlar a l’edició anterior de la Por avui parlarem de la ràbia

Què és la ràbia?
La ràbia és un sentiment que protegeix la identitat i la dignitat d’una persona, ja que és un sentiment natural i bàsic que s’experimenta quan algú es percep tractat d’una maneja injusta. Sent utilitzat de forma eficient contribueix a l’enfortiment d’una adequada autoestima, ja que en expressar el que se sent, pensa i necessita s’estableixen límits de contacte i s’autoafirma (L. Bilodeau, 1998). La ràbia és una emoció bàsica que sorgeix del sentiment de frustració que s’experimenta quan troba una discrepància entre el que creu, espera o desitja que passi i el que succeeix en realitat L’ésser humà de manera innata experimenta ràbia, aquesta emoció ha servit i contribuït a la supervivència de l’espècie. Gràcies a la ràbia la persona, en situacions que interpreta com una amenaça i que poden ser potencialment perilloses, respon de manera adequada per salvaguardar la seva vida, el seu benestar, assolir fites i d’aquesta manera sobreviure i defensar-se. Quan no aconseguim la satisfacció de la nostra necessitat, la manera que tenim d’allunyar-nos del dolor que ens produeix és mitjançant els mecanismes de defensa.

Davant l’expressió de ràbia trobem diferents mecanismes que ens ajuden a evitar-la, emmascarar, reprimir com són:

– Interrompem i prohibim les sensacions de ràbia.
Quan sentim ràbia i no ens permetem expressar la dipositem en l’altre. Traiem així la nostra responsabilitat sobre el que sentim. La ràbia que dipositem en l’altre pot ser mitjançant la culpabilització sobre el que ens passa, la crítica o el rebuig.
-Quan tenim un significat negatiu sobre l’expressió de ràbia podem substituir aquesta emoció per altres socialment acceptades, com passa amb la tristesa. Així neguem la ràbia, perdem consciència de l’emoció i ens desconnectem emocionalment.
-Quan vam incorporar actituds, idees i creences respecte a la ràbia que vénen de fora, quan inhibim la ràbia vivim les nostres experiències sense digerir-les, sense motivació per canviar-les.
-En lloc de treure cap a fora la nostra energia ens convertim en l’objecte de la nostra ràbia en forma de “mals de cap, coll, estómac”. Es produeix una contenció de la ràbia en el nostre interior, retinguda en l’organisme produint en alguns casos somatitzacions.
-Quan la funció de ràbia està instaurada de manera sana en nosaltres, el cicle de contacte-retirada serà percebut com una pèrdua temporal del contacte, recuperant els límits sense dificultat. Quan no és així podem experimentar grans dificultats per establir límits i diferenciar-nos en les nostres relacions.

COM GESTIONAR LA RÀBIA
Quan estiguis en un episodi de ràbia, pregunta’t “perquè” et passa això, que estàs vivint o que succeeix en mi perquè reaccioni d’aquesta manera. També és molt important parlar-te en veu alta, sempre sense ningú davant, i treure tot el que sents en aquest moment. Guardar tota aquesta ràbia no és beneficiós per a tu. Una cosa que t’anirà molt bé és sortir a passejar o practicar algun esport. La pràctica de la Meditació i de l’Tai Chi t’ajudarà a veure les coses d’una altra manera.
Si vols un acompanyament per gestionar la Ràbia o qualsevol emoció, no dubtis en trucar-me o enviem un correu electrònic.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad