Salut totes

FISIOTERÀPIA PRE I POST OPERATORI.

 

Segurament alguna vegada durant la teva vida has patit una intervenció quirúrgica, lesió o potser estàs ara recuperan-te o esperant per ser operat.

Has realitzat fisioteràpia o rehabilitació abans i/o després de la intervenció?

Pensaràs que, en afectacions musculoesquelètiques, sempre és si, però en moltes ocasions arriba d’un dia per l’altre el moment de la intervenció, passes el postoperatori a l’hospital, t’envien a casa, després d’uns dies toca la visita de control, t’expliquen algun exercici o et diuen “t’has de moure”, i fins a la següent visita.

En els millors dels casos al cap d’unes setmanes t’envien a rehabilitació, però no sempre ho creuen necessari, ho preguntes i diuen que no cal, o directament, no es planteja.

Això quan parlem de fractures, operacions de tendons o lesions musculoesquelètiques ens pot sorprendre, però en altres tipus d’intervencions o hospitalitzacions perllongades ni ens passa pel cap.

Per què és important el treball pre-operatori?

Perquè ajuda a arribar a la intervenció en millors condicions i facilita que la recuperació sigui més ràpida i eficaç. Podem treballar la força, mobilitat, elasticitat, control motor o la propiocepció, perquè la zona afectada estigui en les condicions més favorables per a rebre l’operació.

Que aconseguim amb la rehabilitació post-operatòria immediata i prolongada?

En un post-operatori immediat, encara que hi hagi certes coses que per la mateixa intervenció o lesió no puguem realitzar, sempre podem començar a treballar les zones perifèriques de forma immediata. Així evitarem pèrdua de la força i mobilitat produïda per l’enllitament postoperatori, per l’anestèsia o per la lesió. Produirem un treball irradiat sobre la zona afectada i millorarem el dolor.
A poc a poc, la rehabilitació s’anirà adaptant en cada moment a l’estadi de recuperació de la lesió i intervenció, per aconseguir finalment un estat òptim de mobilitat, força, funcionalitat i autonomia.

Adaptant el treball i controlant el procés, accelerarem la regeneració tissular i escurçarem el temps de recuperació, disminuirem els riscos i lesions i millorarem el benestar tant físic com emocional.

Què passa si no realitzo rehabilitació guiada per un/a fisioterapeuta?

En la majoria dels casos la recuperació i la tornada a la normalitat es produirà d’igual manera, ja que el nostre organisme té la capacitat de regenerar-se i tornar a l’equilibri que necessita, però amb certes diferències.

Els temps de recuperació seran més llargs, els estadis de cada fase es perllongaran, i conseqüentment poden aparèixer compensacions.
Poden haver-hi zones hipertòniques, que treballen més del que haurien, i altres hipotòniques on el teixit s’atròfia, causat per un dèficit de control motor i propioceptiu.

Pot ser per una mala gestió de la inflamació i del dolor aquest es cronifica, persistint durant mesos.
Poden aparèixer adherències i fibrosi a la zona cicatricial i entre els teixits afectats.

Per tant, si estàs pendent d’una intervenció o acabes de sortir-ne, no dubtis en contactar amb el teu fisioterapeuta perquè et doni les pautes adaptades al teu cas.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad