Molts cops ens hem preguntat quins colors veuen els gossos, si poden veure a la foscor o si són capaços de percebre els petits detalls de l’ambient que els envolta.
Abans de respondre a aquestes preguntes farem un repàs senzill d’alguns elements presents en els ulls i necessaris per entendre les diferències entre la visió dels gossos i la nostra.
Una de les parts de l’ull és la retina i en ella trobem fotoreceptors de dos tipus: cons i bastons. Els cons són els encarregats de percebre els detalls i els colors, mentre que els bastons s’encarreguen de la detecció de moviment, ombres i canvis d’intensitat de la llum. En el cas dels gossos i molts altres animals vertebrats però no nosaltres, darrere aquests fotoreceptors es troba el tapetum lucidum, que actua com un mirall que reflexa la llum i millora la visió en situacions de poca llum (No us ha passat fer una fotografia al vostre gat o gos a la foscor i sortir amb els ulls brillants? Ara ja sabeu perquè!).
Ara ja podem valorar el sentit de la vista dels nostres peluts i, per fer-ho, ens centrarem en 3 conceptes:
- Capacitat de diferenciar colors
Desmentint el que s’ha dit sempre, els gossos no veuen en blanc i negre, són capaços de percebre colors però amb un espectre diferent al dels humans. Això es deu a que els gossos tenen 2 tipus de cons (dicromàtics) a diferència de nosaltres que en tenim 3 tipus (tricromàtics).
Són capaços de veure el color blau però, en canvi, el vermell i verd el perceben com tonalitats groguenques.
- Agudesa visual
La definim com la capacitat de detectar petits detalls.
Els gossos veuen pitjor que nosaltres a major distància, d’ordre de 20/85. És a dir, si nosaltres veiem un objecte amb tota claredat a 85 metres, el nostre pelut necessitarà que l’objecte estigui a 20 metres per veure’l amb el mateix detall que nosaltres.
- Sensibilitat visual
La definim com la capacitat de veure amb poca llum.
Tenint en compte que els gossos tenen el tapetum lucidum que millora la visió a la foscor, i més fotoreceptors bastons que nosaltres, els quals són més sensibles a la llum poc intensa, podem confirmar que els nostres peluts poden diferenciar millor els objectes a la foscor, concretament 4-5 vegades millor que nosaltres.
“ Un no es coneix a si mateix fins que no atrapa el reflex d’uns ulls que no siguin humans.” L. Eiseley